STRAVA: JE CUKR JED MODERNÍ DOBY NEBO JEN MÝTUS?


Je cukr jen dalším módním výstřelkem, nebo se jedná o opravdovou hrozbu pro naše zdraví? Na toto téma byly napsány slohy článků a nejspíše další ještě přibydou. Každý článek má jiného autora, který může mít malinko odlišný názor a také informace v článku obsažené, lze podat různými způsoby. I já se tento článek snažím podat tak, aby byl přínosný i pro ty, co o cukru vědí téměř vše. Protože i jedna věta, která člověka může obohatit,  by mohla být velkým přínosem. Dost bylo tlachání, pojďme na to…

Je cukr jed moderní doby nebo jen mýtus?

O cukru bylo napsáno mraky informací. Co to vlastně cukr je, jak vzniká, atd. Toto přeskočíme a vrhneme se přímo na to nejdůležitější…

„Vše je jed a záleží jen na podávaném množství.“ Paracelsusovo pravidlo

Říci, že cukr je jed, by bylo velmi odvážné tvrzení, které by patrně neobhájil ani ten nejlepší právník na světě. Vždy záleží na podávaném množství a samozřejmě i v jakou dobu je toto množství podané (rozdíl sportovec-nesportovec, atd.).

Proč je tedy cukr tak špatný a opravdu nám škodí?

Zde je již více prostoru k obhájení toho, že cukr nám opravdu škodí.

Cukr, jak je dnes vyráběn nemá NIC společného s přírodním cukrem z cukrové řepy z dřívější doby! V době rozkvětu průmyslu dosáhla rafinace neboli čištění konečného stádia cukru takového stavu, že dnešní cukr není nic víc, než prázdná kalorie zbavená nutriční hodnoty přírodní suroviny z nichž byl extrahován.

Obírá organismus o důležité látky!

60 látek je potřeba pro štěpení cukru (rafinovaného) v těle!!!

= jinak řečeno, o které průmyslově vyráběný cukr tělo obírá.

Naše tělo umí rozložit pouze přírodní cukr obsažený například v ovoci a zelenině, nikoliv průmyslově chemicky zpracovaný cukr, který je téměř v každé potravině. Pokud ho ovšem dostaneme do těla, musí je organismus nějak strávit a tady je kámen úrazu. Stručně řečeno ochuzuje organismus o důležité látky, které tělu chybějí při jiných situacích.

Cukr hlavní nepřítel vápníku!

Při synteticky vyráběném cukru vzniká při trávení hodně jedovatých kyselin a abychom tyto kyseliny neutralizovali, je potřeba ohromné množství minerálních látek solí (především vápníku) a kde ho organismus bere???

No, přeci tam, kde ho je nejvíce, že? A to z KOSTÍ a ZUBŮ!!!

Proto mají děti tak zkažené zuby (aha moment pro rodiče).

Cukr je legální droga!

Jedná se o vysoce návykovou látku, která ruinuje naše těla. Vau, že by další „aha“ moment? Ano, je to tak. Opravdu se jedná o látku, která v mozku vyrábí stejný aktivační vzorec jako drogy, které vytvářejí závislost. Tedy například alkohol a nikotin, ale hlavně kokain nebo heroin.

Čím více přijímáme cukru, tím více si zvykáme na jeho vyšší množství a tím více ho chceme! Takto jednoduchá je to rovnice…

Při jeho konzumaci dochází k uvolňování dopaminu a tím i zažívání příjemných pocitů.

To by problém nebyl, že? Spíše naopak… Ale… Při jeho přemíře je produkce dopaminu až přílišná a dochází tím k silnému návyku na pocit „štěstí“ = mozek zjišťuje, že toto štěstí (pokud ho nenajde jinde) vždy dostane z jídla, tedy cukru!!! A to v podobě například zmrzliny, bonbónů, atd. Asi už tušíte, proč je někdo schopný sníst celu čokoládu a nebo kýbl zmrzliny…

Jak z toho ven?

Problém nevyřešíte snížením cukru, stejně jako narkoman, který sníží dávku je stále drogově závislým. Jediná cesta ven je drogu zcela vynechat – tedy ukončit její dodání do těla!

Cukr a jeho náhražky?

Cukr je cukr, a to v jakékoliv podobě!!!

Existuje nepřeberné množství výrobků, které se snaží nahradit klasický bílý cukr. Ať už se jedná o rádoby „zdravý“ hnědý (třtinový) cukr, agáviový sirup a nebo i umělá sladidla. A to v domnění, že je to pro tělo menší zlo, nebo dokonce i pro organismu zdravé. Tomuto tvrzení věřím, že již v dnešní době nikdo nevěří.

Cukr = téměř 0 mikronutrientů, minerálů a vitamínů, nemá defakto ani žádné fytonutrienty… CO tedy nabízí? 4 kalorie v každém gramu = prázdné kalorie!!!

Přesto jsem k již placenému E-booku, vydal bonusový E-book, který je čistě jen o sladidlech, kde poukazuji na škodlivost cukru a také na jeho opravdu zdravé alternativy. Prozradím, že zdravá alternativa musí být vždy čistě přírodního charakteru. A dokonce jich pár existuje a ty jsou pro naše tělo i prospěšné (samozřejmě v omezeném množství).

Věřím, že článek pomohl otevřít oči mnoha lidem a budou si dávat příště větší pozor při slazení kávy/čaje x lžičkami cukru….


Autor článků a projektu „ŽIVOTNÍ ROZVOJ“– Jakub je kluk, který se rozhodl život jen nepřežívat, ale ŽÍT. Nevzdalovat se svým snům a cílům, ale naopak si je SPLNIT. Nestěžovat si neustále, ale být ŠŤASTNÝ. Celý život se člověk UČÍ a tím ROSTE a SÍLÍ. Děkuji, že jsem našel cestu, jak se stát inspirací pro ostatní a hlavně, jak změnit život k lepšímu i Vám. Autor e-booku – „6 způsobů, jak si změnit život k lepšímu pomocí eBooku“ a eBooku „TAJEMSTVÍ ŽIVOTNÍHO ROZVOJE

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *